Vandaag op de markt in Westel

afbeelding van Brigitte HelsenIk kom, als full-time werkende persoon, maar af en toe eens op de markt in Westel. Dat zijn momenten waar ik echt van geniet, en dan zijn er toch wel enkele kramen waar ik per definitie wat spullen koop. Zo is er ook een kraam met heerlijke Marokkaanse produkten: tapenades, olijven, pepers,…

Aan dat kraam kreeg ik vandaag de vraag om een papier, met een petitie, te ondertekenen. Deze petitie is een protest tegen de plannen die er op til zijn om de markt te wijzigen, in het kader van de verkeersveiligheid op de Verlorenkost. Ik heb de marktkramer duidelijk gemaakt dat, voor mij, de veiligheid van die massa schoolgaande kinderen het belangrijkste is en dat ik, onafhankelijk van waar hij met zijn kraam staat, hem wel kom opzoeken voor mijn aankopen.

Van een mede-marktkramer kwam toen de vraag over welke schoolkinderen het gaat …die van de lagere school? De ouders moeten die toch niet altijd voor de deur kunnen afzetten? Een rare vraag, volgens mij, want we willen toch dat al onze kinderen veilig van en naar school kunnen, zowel die van de lagere school als die van de middelbare school. De problematiek op de Verlorenkost is niet enkel op te lossen door de ouders van de schoolgaande kinderen te sensibiliseren, er is ook nog het rusthuis met leveranciers en slecht te been zijnde bezoekers die de Verlorenkost moeten kunnen gebruiken, met een onveilige situatie tot gevolg.

Een andere mevrouw, die de petitie al had ingevuld om de marktkramer te plezieren, had eigenlijk geen idee over welke plannen het eigenlijk ging en ze hoorde dit en zei toen: "Awel ja, dat vind ik eigenlijk ook wel. Voor mij maakt het niet uit waar jouw kraam staat, we vinden je wel, maar ik vind de veiligheid van de kinderen toch ook wel het belangrijkste...”.

Voor de mensen die nog niet op de hoogte zijn van het verhaal "Verlorenkost": N-VA Westerlo gaat er voor om veilige schoolomgevingen te creëren en concreet is het voorstel voor in Westerlo centrum:

  1. Opschuiven wekelijkse markt in de Sint-Lambertusstraat.
  2. Invoeren van een permanent éénrichtingsverkeer in de Verlorenkost richting Sint-Lambertusstraat.
  3. Permanent politietoezicht op kruispunt Sint-Lambertusstraat- De Merodedreef tijdens de piekmomenten ivm schoolverkeer.|

Volgende belangrijke redenen worden hiervoor aangehaald :

De wekelijkse markt op woensdag bezorgt al jarenlang problemen met de verkeersveiligheid rond de schoolomgeving Verlorenkost.

Met de toestroom naar het nieuwe zorgcentrum, kinderopvang, kinderdagopvang (crèche) en toekomstige uitbouw lokaal dienstencentrum zal de verkeersstroom nog sterk toenemen.

Om deze problematiek op een ernstige en veilige manier aan te pakken kan dit enkel door een permanent éénrichtingsverkeer te realiseren in de Verlorenkost. De huidige suggestieve borden om éénrichtingsverkeer te hebben in de Verlorenkost werpt reeds zijn vruchten af, maar is niet afdwingbaar en op woensdag niet realiseerbaar. Wanneer wij dit permanent éénrichtingsverkeer willen realiseren, is het opschuiven van de wekelijkse markt in de Sint-Lambertinusstraat noodzakelijk.

Dit voorstel is er gekomen na inspraak met alle betrokken partijen. En bijkomend is er op woensdag 4 september ook nog een info-avond geweest over hoe de schoolomgeving in de Verlorenkost, Kaaibeeksedijk en Sint-Lambertusstraat in Westerlo verbeterd zou kunnen worden. Ook daar werd er bevestigd dat dit voorstel wellicht het beste is.

Aangezien er marktkramers gestart zijn met petities om de beste oplossing te kelderen, is het nog belangrijker uw stem te laten horen en laat het gemeentebestuur a.u.b. weten dat jullie voor de beste oplossing kiezen en dus de voorkeur hebben voor opstelling 3 via
deze link

Ik reken op jullie gezond verstand,

Brigitte Helsen